Tekst & taalcoaching

Het toevluchtsoord

Het leven zit, iedere dag weer, vol met beproevingen. Dit zorgt ervoor dat ieder voor zich wel eens de neiging heeft zich aan alles te onttrekken, om de dagelijkse beslommeringen even te ontvluchten. En waarom ook niet? Soms moet je ook even afstand nemen van de realiteit.

Schrijven en lezen, twee geweldige bezigheden, al zeg ik het zelf. Voor mij zijn het toevluchtsoorden en werken zij bijna therapeutisch. Maar waarom eigenlijk?

Lezen, omdat je helemaal op kunt gaan in de wereld van iemand anders. Je kunt met de hoofdpersoon meevoelen: je kunt blij zijn, of zijn verdriet voelen, maar er tegelijkertijd ook afstand tot bewaren omdat het niet jouw eigen emoties zijn. Je kunt denken, wat heerlijk, dat ik niet in zo’n situatie zit. Of, wat heb ik het dan toch eigenlijk goed. Of misschien vormt de persoon of een gebeurtenis in het verhaal wel een voorbeeld voor jezelf, een bron van inspiratie.

Schrijven, omdat je een geheel nieuwe wereld kunt creëren. Je kunt mensen laten doen, voelen en zeggen wat je wilt, zonder dat je het met jezelf of je eigen leven hoeft te associëren. Je kunt dingen in die andere wereld beter laten gaan dan dat ze in jouw eigen leven gaan, of juist minder.

Maar waarom voelen we die behoefte? Om ons in een andere, niet- bestaande wereld terug te trekken? Is het echte leven dan zo’n verschrikking? Nee. De realiteit is soms misschien niet leuk, maar toch moeten we niet vergeten dat we ook ons eigen, enige echte, leven tot op zekere hoogte kunnen invullen. Jij bent de auteur van je leven, ook al zijn er dan misschien co-auteurs die er af en toe iets over te zeggen hebben. Schrijven is heerlijk en dat blijf ik ook zeker doen (ik kan het van harte aanbevelen!), maar zorg wel dat jij degene blijft die de pen vasthoudt…! =)

One Response to Het toevluchtsoord

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>