Tekst & taalcoaching

Vermoeiende conversaties

Het is leuk om belangstelling te krijgen. Over het algemeen dan. Ik heb er in ieder geval geen moeite mee als een persoon die je een tijd niet meer gezien hebt (of zelfs nog nooit gezien hebt) belangstellend vraagt wat je tegenwoordig uitvoert. Maar er is één vraag waar ik zo langzamerhand een beetje de kriebels van begin te krijgen.

Het zit namelijk zo, ik ben vorig najaar begonnen met de studie Taalwetenschap. En dat heb ik geweten ook. “Goh, Taalwetenschap? Zozo. Enne.. wat houdt dat precies in? Ga je dan álle talen leren?’ Blijkbaar is taalwetenschap een vrij nieuw fenomeen onder de mensen. Probeer maar eens uit te leggen wat taalwetenschap precies inhoudt, en dat je na die studie gedaan te hebben níet alle talen van de wereld kunt spreken. ‘Niet? Oh, dat dacht ik..’

Nee, je leert niet alle talen spreken, je gaat het fenomeen taal zelf bestuderen, en de ontwikkelingen die zij in de loop van de geschiedenis heeft meegemaakt. Taal is hét basisingrediënt voor onze maatschappij, voor het samenleven van mensen. Taal stelt je in staat tot denken, en het stelt je in staat je wensen, gevoelens en mening uit te drukken. Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als er geen talen waren..als mensen niet met elkaar konden communiceren. En nee, dan was er ook geen gebarentaal, want daarvoor moet je ook kunnen denken, (namelijk een gebaar aan de bijbehorende betekenis kunnen koppelen, en daar heb je taal voor nodig). Ga maar eens na..

Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die de lichtelijk vermoeiende vraag al ontelbare keren heeft moeten beantwoorden. Maar één ding is zeker, hoe vaker je hem moet beantwoorden, hoe beter je wordt in het formuleren van een antwoord. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen.

3 Responses to Vermoeiende conversaties

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>