words of a dreamer

Hoe overleef ik mijn sollicitatiegesprek?

Iedereen zal er in zijn of haar leven wel een keer mee te maken krijgen, of diegene nou wil of niet. Een sollicitatiegesprek: voor de één niet veel bijzonders, voor de ander een hel. Niet iedereen beschikt over een vlotte babbel en sterk ontwikkelde sociale vaardigheden en daarom moeten sommige mensen een handje geholpen worden.

Tijdens zo’n gesprek krijg je vaak van die directe vragen waarover je normaal gesproken een tijdje moet nadenken om een goed antwoord te kunnen formuleren. Nou, tijdens zo’n gesprek krijg je hoogstens een paar seconden de tijd voor ze je ongeduldig/ vragend aan gaan zitten staren. Dat is al één ding waar veel mensen moeite mee hebben. Je moet adrem zijn en snel een antwoord kunnen formuleren dat ook nog eens relevant is voor de gestelde vraag.

Verder worden sommige mensen bijvoorbeeld snel zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Wanneer je nerveus bent, kun je minder helder nadenken en ben je dus ook minder goed in staat om een goed antwoord te geven. Je gaat onrustig op je stoel zitten draaien, kijkt alle kanten op en zegt opvallend vaak ‘ehm..’, terwijl de interviewer bijna medelijden krijgt. Herkenbaar?

Deze mensen hebben een duwtje in de rug nodig. Allereerst geef ik mijn eigen tips (voor zover ik mezelf als ervaringsdeskundige kan beschouwen (laten we het er maar op houden dat ik naast die twee sollicitatiegesprekken die mijn lijstje nu telt, me gewoon goed kan inleven in een situatie)).

- Schrijf van tevoren een aantal vragen op die je over de functie wilt stellen. Stel dat je zenuwachtig bent en je vergeet deze dingen te vragen, dan kom je later misschien voor verrassingen te staan. Je kunt deze vragen best bij het gesprek houden; het is tevens een blijk van motivatie en goede voorbereiding.

- Bedenk ook van tevoren drie sterke en drie zwakke punten van jezelf. Vaak wordt hiernaar gevraagd. Bedenk ook van tevoren een goed antwoord op vragen als  “Waarom denk jij dat je geschikt bent voor deze functie?” en “Wat heb jij dat anderen niet hebben?” Dit soort moeilijke vragen worden altijd gesteld en je kunt dus maar beter van tevoren een antwoord verzinnen dan dat je tijdens het gesprek met een mond vol tanden zit! Schrijf het antwoord in kernwoorden op of leer het uit je hoofd.

- Voor het geval je niet zo zeker van je zaak bent en over weinig zelfvertrouwen beschikt, heb ik een hulpmiddel. Wanneer je geen zelfvertrouwen hebt of denkt dat je die baan toch niet zult krijgen omdat er toch altijd betere mensen zijn, doe dan alsof. Niemand ziet het als je faked, zo lang je maar met opgeheven hoofd en een lach op je gezicht de ruimte binnenkomt. Dan heb je de eerste punten al binnen.

- Je houding is van essentieel belang. Dit heeft ook met zelfvertrouwen te maken, maar je kunt hier zelf snel iets aan veranderen. Sta of zit rechtop, tover een lach op je gezicht en kijk de persoon tegenover je recht in zijn ogen. Laat je niet van de wijs brengen als diegene dwars door je heen lijkt te kijken, maar doe gewoon hetzelfde terug. Doe tenminste alsof je geïnteresseerd bent en sluit je niet af voor eventuele kritiek. Zorg ervoor dat, zodra jij weer weg bent, de mensen nog over je napraten. “Dat was een spontane jongen!” of, “Dat was een leuke meid!”

- Wat ook kan bijdragen aan het ontwikkelen van social skills is het spelen van een rollenspel. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid, maar dit zal altijd anders zijn dan wanneer je een echte interviewer of recruiter tegenover je hebt zitten. Je kunt daarom ook workshops en cursussen volgen waarbij speciaal daarvoor getrainde mensen je helpen. Zie het einde van mijn blog voor handige links. Natuurlijk kun je ook met een bekende oefenen: diegene speelt de rol van interviewer en stelt jou een aantal scherpe vragen. Jij kunt dan net zolang oefenen tot je een antwoord naar jouw tevredenheid hebt geformuleerd. Hoe vaker je zo’n vraag moet beantwoorden, hoe beter je wordt in het beantwoorden van dat soort vragen en hoe vlotter ze uit je mond komen.

Ook al zit het niet in je karakter om open te zijn en ben je eerder introvert dan extravert, de bovengenoemde dingen kun je jezelf aanleren. Laat zien wie je bent en wat je te bieden hebt.

Tot slot heb ik nog wat handige tips voor als je meer informatie wilt over het voorbereiden op sollicitatiegesprekken. Er bestaan zat boeken waar je misschien wat aan hebt. Dit vond ik een leuke:                                                                                                            “Sollicitatiegesprekken voor dummies”, Joyce Lain Kennedy.

Ook kun je je skills oefenen en verbeteren bij online sollicitatietrainingen:

http://intermediair.cre8ion.com/werknemer2/ http://www.sollicitatietraining.com/index.php/gesprekstraining?gclid=CL2n8c3EhKQCFVMqDgodQyW-Hg

Als laatste heb ik dan nog de leuke tip om een masterclass te volgen over het solliciteren naar een baan. Deze vindt plaats op het NS Try Out festival, op donderdag 14 oktober op het Centraal Station in Leiden. De masterclass duurt ongeveer twee uur, heet “Origineel solliciteren” en is speciaal voor mensen die het solliciteren eng, niet leuk of spannend vinden. Voor meer informatie en inschrijving, kijk op: http://www.nstryoutfestival.nl/master-classes


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>