Tekst & taalcoaching

Schrijf je suf

This is cute

Laatst mocht ik deelnemen aan een heuse schrijfcursus. Mede mogelijk gemaakt door mijn werkgever. Ik heb altijd al zo’n cursus willen doen, want echt léren schrijven heb ik nooit gedaan. Ik deed het altijd gewoon op gevoel. En daar is denk ik ook niks mis mee, maar als je het voor je werk gaat doen, dan is het wel handig om ook te kunnen variëren tussen verschillende technieken. Dus ging ik met de trein naar Utrecht, waar SRM Communicatieopleidingen de cursus Effectief en Creatief schrijven voor Communicatiespecialisten gaf. En wat was het leuk!

Het was niet zo’n schoolbank-achtige ervaring waar ik aanvankelijk een beetje bang voor was. Nee, het was totaal anders! Het ging meer zo: “Wat heb je allemaal tijdens je studie geleerd over dit onderwerp? Oké. VERGEET ALLES.”

Oohh, ehh.. oké! De regeltjes over persberichten, nieuwsberichten en blogs bleken ineens niet meer zo op te gaan. Dat is handig. Sterker nog, je moest je er uit alle macht tegen verzetten! Dit kon nog wel eens leuk worden.

De cursus was niet zozeer onderwijs in allerlei verschillende schrijftechnieken, maar vooral was hij gericht op ‘omdenken’. Het schrijven op een hele andere manier benaderen. We kregen uitdagende cases waarbij we een creatief concept moesten bedenken om een product of merk aan de man te brengen. Een kwartiertje brainstormen met zijn tweeën en er kwamen toch leuke ideeën tevoorschijn! De docent zei aan het begin van de cursus: “Het doel is om dingen te doen, waarvan je nooit had gedacht dat je het zou kunnen, toen je hier voor het eerst binnenstapte.” Nou, dat is gelukt! Tijdens je werk kun je niet eenvoudigweg gaan zitten wachten tot je inspiratie krijgt. Die tijd krijg je gewoon niet. Daarom moet je inspiratie afdwingen. En dat vind ik nog best wel eens moeilijk. Maar het geheime recept is: schrijf je suf. Schrijf zóveel dat je er zó bedreven in wordt, dat je amper meer moeite hoeft te doen om een goed idee te bedenken. Goeie tip. Het enige jammere aan de cursus was, dat hij maar drie dagen duurde. Ik had nog wel uren door kunnen gaan met creatief nadenken. Sowieso leuk om te doen, gewoon met zijn tweeën iets bedenken. Omdat je met zijn tweeën veel meer kunt dan alleen. Doe jij dat wel eens?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>