words of a dreamer

Ieder z'n eigen geheugenpaleis

Een bijkomend nadeel van het onderzoek doen voor een masterscriptie, is dat je nauwelijks toekomt aan het lezen van boeken. Dat klinkt tegenstrijdig, want ik heb voor mijn scriptie nog nooit zoveel boeken in korte tijd moeten lezen. Ik bedoel echter dat ik aan ‘lezen voor de lol’ vrijwel niet meer toekom.

Inmiddels besteed ik mijn tijd aan het lezen over het menselijk geheugen en voornamelijk over de vraag hoe een spreker er het beste voor kan zorgen dat zijn boodschap door het publiek wordt onthouden. Nou, daar komt nog aardig wat bij kijken. 43 adviesboeken over presenteren, om precies te zijn. En dan nog even wat titels over het geheugen. Zo ook Het geheugenpaleis van Joshua Foer, een nieuwsgierige journalist die zich afvroeg wat mensen er in godsnaam toe brengt om een ‘geheugenkampioenschap’ te houden. Een goede vraag.

Het is echter best interessant, dat er een methode bestaat waarmee iedereen een beter geheugen kan krijgen. Deze methode wordt de ‘methode van het geheugenpaleis’ genoemd, ofwel de ‘reismethode’. Toen ik er voor het eerst over las, dacht ik: “Is dít het nou? Doe je hier nou zo opgewonden over?” Maar het werkt blijkbaar echt.

Ik zal het proberen uit te leggen. Neem je ouderlijk huis in gedachten. Het huis waar je opgegroeid bent, waar je ieder hoekje en gaatje kent. Daar gaat het om, je moet ieder hoekje en gaatje kennen. Stel nou, dat je een lijst met boodschappen moet onthouden (mocht er geen papier meer in huis zijn om het op te schrijven). De eerste boodschap op je lijstje is een pak melk. Beeld je nu in dat je het pad naar je huis oploopt. Naast de voordeur staat die oude, rode brievenbus. Niet te missen! Bij deze brievenbus zet je in gedachten het pak melk neer. Vervolgens open je de voordeur. Zodra je de gang in komt, stoot je je zoals altijd tegen het blauwe kastje dat tegen de muur staat. Op dat kastje plaats je de tweede boodschap: een volkorenbrood. Dan loop je de woonkamer in en je ziet direct die lekkere, zachte bank staan. Je raadt waarschijnlijk al wat er nu gaat komen.

Op die manier wandel je het hele huis door, terwijl je op alle herkenbare plaatsen één van je boodschappen neerzet. Zodra je dan daadwerkelijk boodschappen gaat doen, wandel je in gedachten even je hele huis door.

Omdat je bewust met alle items op je lijst bezig bent en er dus aandacht aan besteedt, zul je de items sneller onthouden. Door de items ook nog eens aan allerlei plaatsen te koppelen die al jaren in je geheugen gegrift staan, bevorder je het onthouden van de items nóg eens wat meer. That’s how it works. Simpel, toch?

Dus, mocht je ooit in een situatie belanden waarin je een hoeveelheid dingen moet onthouden, dan weet je nu wat je moet doen. Het kan nog best nuttige dingen opleveren, zo’n masteronderzoek!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>